Friday 20 March 2020

Year 9: Conditionals (practising) (Friday, 20 March)

Täna me jätkame tingimuslausete teemaga.

Loe veelkord läbi teooriaosa lehel https://paluperaenglish.blogspot.com/2020/03/year-9-conditionals-thursday-19-march.html

Eriti pööra tähelepanu ajavormide kasutusele tingimuslausete kahes pooles.

0 tüüpi tingimuslause mõlemas pooles kasutatakse present simple (lihtolevik) ajavormi.

I tüüpi tingimuslause puhul on "kui" pooles present simple (lihtolevik) ja tagajärje/tulemuse pooles future simple (lihttulevik - will+1.pv).

II tüüpi tingimuslause puhul on "kui" pooles past simple (lihtminevik) ajavorm ja tagajärje/tulemuse pooles future simple in the past (would+1.pv).

III tüüpi tingimuslauses on "kui" pooles past perfect (had+3.pv) ning tagajärje/tulemuse pooles future perfect in the past (would have + 3. pv).

___________________________________

Alustame II tüübi tingimuslausetest. (Need, kus tingimus on ebareaalne ja seega ka tagajärje järgnemine võimatu.) Nendes pidi "kui" (if) pooles olema lihtminevik ning teises pooles would+1.pv.

1) Tee ära Ex 4 lk 43 oma töövihikust.
Selles ülesandes algavad kõik laused väljendiga "If I were you, I'd/I wouldn't .....". ("Sinu asemel ma ..." - ebatõenäoline, sest sa ju ei saa olla teine inimene.) Valige õige tegevus harjutuse ülaosast, mida teie selles olukorras selle inimese asemel teeksite või ei teeks.
Juhin teie tähelepanu, et tavaliselt peaks lihtminevikus I kõrval olema was (I was...), aga tingimuslausetes on selles osas erand, ning lause "Kui mina oleksin sina/sinu asemel" algab "If I were you".

NB! If-pool lausest, kui ta on lause alguses, on teisest poolest eraldatud komaga. Kui ta on lause lõpuosas, siis tema ees koma ei kasutata.

2) Järgmisena tee töövihikust Ex 6 lk 44.
Täida lüngad tegusõnaga õiges ajavormis, vastavalt sellele, millist tüüpi tingimuslausega on tegemist.



3) Viimaseks tee töövihikust Ex 7 lk 45. ("Magna Carta")
Kuula audiot siit lingilt  - https://soundcloud.com/riina-tark/7u6e7- ning täida ära lüngad ülesandes iga lõigu ees antud sõnade ja väljendite õigete vormidega.



4) Saada mulle pildid kõigist kolmest sinu täidetud ülesandest.

No comments:

Post a Comment